لینوکس و مزایای آن

لینوکس و مزایای آن،لینوکس  Linux  یک سیستم عامل همانند ویندوز است اما با امکانات و امنیت بیشتر نسبت به ویندوز. اما Linux فقط یک Operating system نیست Linux هسته سیستم عامل است. هسته یکی از مهم ترین بخش سیستم عامل است و کنترل داده‌ها و سخت افزار، مدیریت حافظه و تبادل اطلاعات از وظایف هسته در OS می باشد.

لینوکس (Linux) به خانواده‌ای از سیستم‌های عامل متن-باز و رایگان مبتنی بر کرنل لینوکس می گویند. کرنل لینوکس یک کرنل سیستم عامل است. که نخستین بار در تاریخ 17 سپتامبر 1991 از سوی «لینوس تروالدز» (Linus Torvalds) انتشار یافته است.

آشنایی با لینوکس(Linux)

لینوکس (Linux)

لینوکس شناخته‌شده‌ترین و محبوب‌ترین سیستم‌عامل متن باز (Open Source) است.لینوکس به طور معمول در یک توزیع لینوکس بسته‌بندی می‌شود. تعریف فوق، در صورتی که ندانید سیستم عامل چیست و UNIX به چه معنا است، احتمالاً کمکی به درک ماهیت لینوکس نخواهد کرد.

تاریخچه یونیکس

لینوکس صرفاً یک نوع از یونیکس است. که بیشتر به جهت متن-باز و رایگان بودن مشهور است. اغلب نسخه‌های مختلف یونیکس همچنان به‌روزرسانی می‌شوند و همچنان امروزه در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرند. اغلب نسخه‌های موفق یونیکس بر مبنای نسخه سیستم V (سیستم پنج) شرکت AT&T است.

که در سال 1983 یک استاندارد برای یونیکس تعیین کرد. در ادامه برخی از مشهورترین برندهای یونیکس را معرفی می‌کنیم. که ممکن است. تا کنون با آن‌ها مواجه است.  و یا نامشان را شنیده باشید. این نسخه از یونیکس از سال 1993 از سوی شرکت سان مایکروسیستمز (در ادامه از سوی شرکت اوراکل خریداری شد) توسعه داده است.

سولاریس

سولاریس یکی از نخستین نسخه‌های یونیکس تجاری تا زمان معرفی نرم‌افزارهای متن-باز و لینوکس محسوب می‌شود. امروزه همچنان مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما به نظر می‌رسد که اوراکل چندان به آینده آن امیدوار نیست و بسیاری از سازمان‌ها به سمت لینوکس حرکت می‌کنند.

پیاده‌سازی شرکت HP از سیستم V استاندارد یونیکس به نام HP-UX شناخته می‌شود. که در سال 1984 انتشار یافته. و همچنان امروزه در بسیاری از محیط‌های سازمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. IBM نیز نسخه خاصی از یونیکس سازمانی خود را در سال 1986 انتشار داده است. که به سخت‌افزار این شرکت اختصاص دارد.

AIX نماینده یک سری از سیستم‌های عامل تجاری یونیکس است که ابتدا برای ورک‌استیشن‌های IBM انتشار یافت و اکنون از پلتفرم‌های سخت‌افزاری متفاوتی پشتیانی می‌کند.AIX نیز همچون HP-UX بر مبنای سیستم V یونیکس توسعه یافته و دارای اکستنشن‌های سازگار با 4.3BSD است.

NetBSD و FreeBSD. نسخه مهم دیگری که از یونیکس انتشار یافته است. NetBSD نام دارد. که اختصاری برای عبارت «توزیع سیستم‌های برکلی» (Berkely Systems Distribution) و متعلق به دانشگاه برکلی است. این نسخه نزدیک‌ترین مورد به لینوکس محسوب می‌شود. سیستم عامل MacOS اپل و iOS بر مبنای کرنل تغییر یافته BSD به نام Mach توسعه یافته‌اند. Berkely Systems Distribution نیز یک فورک از BSD است که به صورت رایگان عرضه است.

آشنایی با لینوکس(Linux)

آشنایی با لینوکس(Linux)

سیستم‌عامل چه کار می‌کند؟

سیستم‌عامل، خودش یک نرم‌افزار است که تمام منابع و سخت‌افزارهای سیستم را مدیریت می‌کند. درست مثل موتور یک ماشین! موتور ماشین به خودی خود قابلیت روشن شدن ندارد؛ اما وقتی در ماشین قرار می‌گیرد، سیستم چرخ، محورها و انتقال انرژی ماشین را مدیریت کرده و ماشین را به حرکت در می‌آورد.

در سیستم هم، اجزایی مثل CPU، حافظه و بخش ذخیره‌سازی اطلاعات، به خودی خود کاری انجام نمی‌دهند؛ بلکه سیستم، توسط سیستم‌عامل مدیریت می‌شود و نتیجه می‌شود چیزی که در کامپیوترهای‌تان می‌بینید.

سیستم عامل لینوکس چیست؟

در معرفی سیستم عامل لینوکس می توان گفت سیستم عامل لینوکس از قدرتمندترین سیستم عامل‌های موجود در بازار است که بصورت‌ متن باز ارائه می گردد. همچنین در بین مهندسان نرم‌افزار از محبوبیت ویژه‌ای برخوردار است.برای آشنایی با سیستم عامل لینوکس باید بدانید که سیستم عامل unix ( یونیکس ) در سال ۱۹۷۱ توسط شرکت تلفن و تلگراف آمریکا توسعه و گسترش پیدا کرد.

این سیستم عامل گران قیمت بود و همه مردم نمی‌توانستند به راحتی از آن استفاده کنند. بنابراین سیستم لینوکس که بسیار شبیه به یونیکس و از زیر شاخه‌های آن است. به عنوان جانشین برگزیده شد. در سال ۱۹۹۱ تورالدز لینوکس هسته مرکزی لینوکس را ساخت. سیستم عامل لینوکس توسط کمپانی‌های بسیاری پشتیبانی می‌شود

متن باز یعنی چه؟

نرم‌افزارهای اپن سورس یا متن باز، نرم‌افزارهایی هستند. که کدهای منبع آن‌ها در اختیار کاربران قرار داده است. کاربران می‌توانند در این کدها تغییراتی ایجاد کرده و نسخه مخصوص به خودشان را از آن نرم‌افزار بسازند.

منظور از توزیع لینوکس چیست؟

همانطور که گفتیم، لینوکس یک سیستم‌عامل منبع باز است. این ویژگی به بسیاری از توسعه‌دهندگان در سراسر دنیا این اجازه را می‌دهد تا بتوانند روی بخش‌های مختلف این سیستم‌عامل کار کنند و آن را گسترش دهند.الان هم افراد زیادی این کار را کرده‌اند و نسخه‌های مختلفی از لینوکس منتشر کرده‌اند.

به این نسخه‌ها، توزیع لینوکس یا Linux Distribution گفته می‌شود. در واقع شما می‌توانید. از توزیع‌های مختلف که توسط توسعه‌دهندگان ساخته است. متناسب با نیازتان و برای دسترسی آسان‌تر به هدف خود استفاده کنید. هرکدام از انواع توزیع‌های لینوکس ویژه یک کار ساخته است.

وظایف هسته سیستم عامل Linux

از مهمترین وظایف هسته نرم افزار لینوکس می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ذخیره سازی داده‌ها: ذخیره سازی داده‌ها در حافظه‌ای که با دسترسی تصادفی کار می‌کند یا در حافظه دائمی ‌و یا در فایل سیستم مجازی صورت می‌گیرد.
  • دسترسی به شبکه کامپیوتری
  • زمانبندی
  • استفاده از ابزارهای ورودی و خروجی مانند موس، کیبورد، وب کم و فلش usb
  • امنیت: این امنیت می‌تواند شامل امنیت‌ منابع و همچنین کاربران و گروه‌های کاربری مختلف باشد.
آشنایی با لینوکس(Linux)

آشنایی با لینوکس(Linux)

کاربرد لینوکس چیست؟

تا به اینجا متوجه شدیم که لینوکس چیست. و در این بخش به کاربرد سیستم عامل لینوکس خواهیم پرداخت. به دلیل متن باز بودن برنامه لینوکس ، امنیت سیستم عامل آن بسیار بالاست. در نتیجه برای سازمان هایی که نیاز به حد بالای امنیت هستند بسیار کاربردی است.

این نرم افزار به عنوان سیستم عامل محبوب در شبکه‌ها و محیط‌ های شبکه‌ای استفاده می‌شود و می‌توان گفت که ۷۰ درصد فایروال‌های مورد استفاده در شبکه‌های دنیا، از سیستم عامل لینوکس استفاده می‌کنند.از دیگر کاربرد های لینوکس میتوان به تطبیق آن با اندروید اشاره کرد که هم زمان از آن ها برای افزایش سرعت و کارایی نوت بوک ها استفاده می شود.

مزایای سیستم عامل لینوکس

در این نوع سیستم عامل امکانات مختلفی قرار دارد به همین دلیل لینوکس کاربران بسیاری در سرتاسر دنیا دارد. در ادامه برخی از مزایای استفاده از لینوکس را ذکر خواهیم کرد.

  • لینوکس رایگان است

اگر بخواهید از سیستم عاملی نظیر ویندوز استفاده کنید باید چند صد هزار تومان پول خرج کنید. علاوه بر آن نرم افزارهای جانبی آن نیز نیازمند صرف هزینه می باشد. در حالی که لینوکس رایگان است و نرم افزارهای آن نیز بصورت ارزان یا رایگان در اینترنت موجود است. پس شما می توانید با صرف هزینه کم از لینوکس استفاده کنید.

  • لینوکس امن است

سیستم عامل برپایه لینوکس بسیار امن و قابل اطمینان است و با خیال راحت می توان از سرورهای لینوکسی با سطح امنیتی فوق العاده استفاده کرد. جامعه لینوکس و توسعه دهندگان آن بطور مداوم اشکالات آن را بررسی کرده و آنها را حل می کنند. بنابراین دیگر نیازی به نگرانی از بابت اشکالات سیستمی و باگ های امنیتی وجود ندارد. اگر لینوکس داشته باشید دیگر نیازی به خرید آنتی ویروس نیز ندارید.

  • لینوکس سریع است

لینوکس سیستم عاملی سبک است. و همین موجب سرعت بالای آن نسبت به دیگری سیستم عامل ها است . در لینوکس منابع سیستم نظیر پردازنده، حافظه و رم دیگر برای راه اندازی سیستم عامل سنگین صرف نمی شود. بنابراین سرعت سیستم کاهش پیدا نمی کند.

  • لینوکس پشتیبانی قوی دارد

لینوکس متن باز است که هزاران توسعه دهنده آن را تولید نمودند. سازندگان لینوکس که هزاران برنامه نویس از سراسر دنیا هستند بطور مداول مشکلات آن را بررسی کرده و آنها را رفع می کنند. مشکلاتی نظیر باگ و اشکال سیستمی، حفره های امنیتی و نقایص سامانه توسط این توسعه دهنده ها در بروزرسانی ها حل می شود.

  • لینوکس نیازی به نصب درایور ندارد

برای استفاده از ویندوز باید درایورهای لازم را روی سیستم نصب کرد. در حالی که لینوکس چنین نیست و لازم نیست روی لینوکس درایور نصب شود. زیرا بیشتر درایورهای لازم در لینوکس وجود دارد و دیگر شما نیاز به نصب آنها ندارید.

  • امنیت بالای لینوکس

در ذکر ویژگی های لینوکس علاوه بر موارد مذکور موارد دیگری نظیر بروزرسانی های جزء به جزء، امکان بروزرسانی آسان، دسترسی به انواع نرم افزارهای رایگان، استفاده راحت از لینوکس، سازگاری با انواع سخت افزارها (برخلاف ویندوز)، نرم افزارهای جانبی قوی و … نیز وجود دارد.

معایب سیستم عامل لینوکس

  • user friendly نبودن سیستم عامل لینوکس
  • کمبود برنامه های اختصاصی برای لینوکس
  • نبود درایور برخی از سخت افزارها
آشنایی با لینوکس(Linux)

آشنایی با لینوکس(Linux)

چند نوع توزیع لینوکس داریم؟

در حال حاضر نزدیک به ۶۰۰ توزیع لینوکس وجود دارد. اما قرار نیست شما از تمام این ۶۰۰ توزیع لینوکس سر دربیاورید! (اگر کنجکاوید که تمام این ۶۰۰ نسخه را ببینید، اینجا کلیک کنید و نقشۀ ایجاد این توزیع‌ها را ببینید)از بین این‌همه نسخه لینوکس، تنها تعداد انگشت‌شماری مهم‌تر و معروف‌تر از بقیه هستند.

به زبان ساده‌تر، اگر بخواهیم توزیع‌های مختلف لینوکس را به عنوان نقشه برای شما بیان کنیم، ۱۰ توزیع برتر لینوکس مانند قاره‌های سراسر دنیا هستند و توزیع‌های دیگر، جزایری با اندازه‌های مختلف‌اند.شما هیچ وقت نمی‌توانید بگویید که در میان قاره‌ها، کدام قاره بهترین است، در دنیای لینوکس هم همین‌طور است. شما هیچ‌وقت نمی‌توانید بگویید که بهترین توزیع لینوکس کدام است؟

شما فقط می‌توانید بهترین را بر اساس نیاز خودتان پیدا کنید. هر توزیع لینوکس با یک کاربرد متفاوت طراحی است. و همین می‌تواند توزیع را برای یک کاربر مناسب و برای کاربر دیگر غیر قابل استفاده کند. به همین دلیل توزیع‌های موجود در این مقاله به ترتیب خاصی ذکر نشده و فقط به منظور راحتی شماره‌گذاری می‌شوند.

Linux چگونه توسعه پیدا کرد؟

لینوکس در ابتدا به صورت متن باز (Open Source) عرضه شد و هدف از این کار عمومی شدن آن بود. به همین جهت سازنده آن پس از انتشار خبر ساخت لینوکس از همه توسعه دهندگان و متخصصین رایانه دعوت کرد روی این پروژه عمومی کار کنند و آن را گسترش دهند. با توجه به این که لینوکس متن باز بود. و توسعه آن هیچگونه محدودیتی نداشت. با استقبال برنامه نویسان مواجه شد. و در مدت کوتاهی هزاران توسعه دهنده. اقدام به دستکاری و بهبود آن نمودند.

تعداد کل افرادی که از ابتدا تا کنون روی لینوکس کار کرده اند به ۴۰۰ هزار نفر می رسد. این تعداد برنامه نویس فعلا روی لینوکس نشان از توجه بالا به آن می باشد. و همین باعث استفاده کاربران بسیاری نیز از لینوکس می باشد. این توسعه دهنده ها با افزودن امکانات جدید به لینوکس بخش جدیدی به آن اضافه می کنند. که به آن توزیع می گویند.

و در آخر….

یونیکس از این حیث که یک سیستم عامل واقعی با امکانات چندوظیفگی (multi-tasking) و چند کاربری (multi-user) است، سیستم عامل خوبی محسوب می‌شود. این سیستم عامل بسیاری از امکانات از قبیل اینترنت و زبان برنامه‌نویسی C را برای نخستین بار عرضه کرده است. این همان امکاناتی هستند که ویندوز و macOS مدت زیادی طول کشید تا به آن‌ها دست پیدا کنند. اما در کنار این مزیت‌ها یادگیری یونیکس نیازمند آموختن دستورات زیادی است و از این رو فرایندی خسته‌کننده محسوب می‌شود.

آشنایی با لینوکس(Linux)


برای مشاهده مقالات سایت گا کلیک کنید

Related Posts

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
فهرست